Veganska bananpannkakor

Ingredienser 

2 dl bananmjöl

2-2,5 dl valfritt mjöl (t.ex. durramjöl)

1 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljpulver

1 msk socker

1 nypa salt

8 dl plantbaserad mjölk

3 msk smält vego smör

Kokosfett att steka i 

Gör såhär

Blanda alla de torra ingredienserna. Häll i mjölken och smöret under omrörning. Stek pannkakorna i kokosfett och servera med valfria tillbehör, t.ex. daCarla’s Chokladkräm eller Nougatkräm!

Glutenfria våfflor

Ingredienser (ca 8 st våfflor)

1,5 dl groddat havremjöl

1 dl durramjöl

1,5 dl mandelmjöl

1,5 tsk bakpulver

1 tsk salt

3 dl valfri mjölk

2 ägg (eller ägg alternativ)

1 tsk valfri sötning, t.ex. honung

Smör eller kokosolja till gräddning

Gör såhär

Blanda alla de torra ingredienserna. Vispa ägg, tillsätt mjölken och blanda sedan med de torra ingredienserna. Låt smeten vila i några minuter. Grädda våfflorna tills de fått en fin färg och toppa med något du tycker om såsom t.ex. daCarla’s Nougatkräm eller Chokladkräm

Choklad- och bananmuffins

Ingredienser (ca 12 st)

2,75 dl groddat vetemjöl

1,5 dl rörsocker

2,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1,5 dl vatten

1,5 tsk fiberhusk

50 g veganskt smör

1 dl havredryck

2 mogna bananer

60 g vegansk choklad

Gör såhär

Blanda alla de torra ingredienserna förutom fiberhusk. Mosa bananerna och hacka chokladen. Värm vatten och fiberhusk i en kastrull och tillsätt sedan smöret när det börjar tjockna. Häll fiberhuskblandningen och havredrycken i de torra ingredienserna och vispa sedan med elvisp tills allt är väl blandat. Tillsätt de mosade bananerna och den hackade chokladen. Fördela smeten i muffinformar och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min. Låt svalna och njut tillsammans med era nära och kära. Kanske till och med tillsammans med en god kombucha dryck såsom daCarla’s Classic, Ros eller Ingefära!

Glutenfria chocolate chip cookies

Ingredienser

1 dl bovetemjöl

1,5 dl groddat havremjöl

100 g veganskt smör/margarin (rumsvarmt)

0,5 dl rörsocker

0,75 dl ljust muscovadsocker

1 msk vatten

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 tsk maizena

100 g mörka chokladknappar

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, rörsocker och ljust muscovadsocker till en fluffig smet. Tillsätt vatten och rör om. I en separat bunke, rör ihop mjölerna, bikarbonat, maizena, och vaniljsocker. Rör i de torra ingredienserna i de blöta. Tillsätt sedan chokladknapparna. Rulla ca 1 msk stora bollar på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min. Servera med en god kombucha dryck såsom daCarla’s Classic, Ros eller Ingefära!

Glutenfria semlor

Ingredienser (ca 6 stora/12 små)

DEGEN

1 dl kokossocker

1 dl grovmalt mandelmjöl

1 dl durramjöl

1 dl tapiokamjöl

2 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

1 krm salt

1 1/2 tsk kardemumma

3 msk kokosolja

3 ägg

2 1/2 dl valfri mjölk

Ev. lite sukrin melis eller florsocker att pudra med

Valfri grädde 

MANDELMASSA

1 dl grovmalt mandelmjöl

3 msk valfri mjölk

1/2 – 1 msk agave sirap eller annan valfri sötning

Gör såhär

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla de torra ingredienserna. Smält kokosolja tillsammans med kardemumma i en separat skål. Vispa ner mjölk, 2 ägg, samt en äggula. Vispa äggvitan separat till ett hårt, vitt skum, gärna med elvisp. Blanda de torra ingredienserna med kokosolja- och mjölkblandningen. Blanda sedan ner äggvitan och låt degen stå i ca 5 min. Forma degen till bullar på ett bakplåtspapper eller lägg i muffinformar. Lägg formen i ugnen och lägg 1 msk vatten på ugnens botten. Grädda i ca 10-15 min (små) eller 18-25 (stora) eller tills gyllenbruna. Under tiden, blanda ihop samtliga ingredienser till mandelmassan i en skål. Låt sedan semlorna svalna innan du skär ett “lock” och häller ner mandelmassan. Toppa med grädde och servera med en god kombucha dryck såsom daCarla’s ClassicRos eller Ingefära!

Glutenfria pannkakor

Ingredienser (ca 4 portioner)

2,5 dl tapiokamjöl

6 dl valfri mjölk

3 ägg

1/2 tsk salt

Kokosolja eller smör att steka i 

Gör såhär

Blanda alla ingredienserna förutom smör. Smält kokosolja/smör och vispa sedan ner i smeten. Stek tunna pannkakor i en stekpanna. Toppa med något du tycker om såsom t.ex. daCarla’s Nougatkräm eller Chokladkräm

Vegansk pizza

Ingredienser (en stor/två små)

3 dl kikärtsmjöl

2 dl vatten

1 tsk oregano

1/2 tsk salt

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Blande alla ingredienserna i en bunke och låt svälla i ca 10 min. Förbered bakplåtspapper på en plåt och bred ut den lösa degen med en sked. Grädda i ca 10 min tills botten har fått lite färg. Ta ut och toppa med valfri topping t.ex. daCarla’s Svartkålspesto, tomatsås och grönsaker, och grädda sedan i 10 min till. Toppa med daCarla’s Näringsjäst!

Kikärtsscones

Ingredienser (ca 8 st)

4 dl kikärtsmjöl

4 msk psyllium husk / 3 tsk bakpulver

4 msk kokosolja

4 dl valfri mjölk

Salt

Gör såhär

Blanda de torra ingredienserna med mjölk och smält kokosolja och låt svälla i ca 5 min. Rulla ut 8 st scones och baka i ugnen i 30 min på 175 grader. Servera med ditt favoritpålägg och njut. 

Amaranthpaj med rödlök, oliver och valnötter 

Ingredienser

PAJDEG

200 g (2 ½ dl) amaranthmjöl

1 äggula

1 msk fiber husk / psyllium

75 g smör

FYLLNING

700 g rödlök

1 msk olja

1 ½ tsk salt

½ msk vinäger

2 dl urkärnade gröna oliver

1 dl valnötter

½ krm nymald svartpeppar

2 msk färsk hackad timjan

ÄGGSTANNING

1 äggvita

2 ägg

⅔ dl mjölk

½ tsk salt

½ krm

50 g ost

Gör såhär

Värm ugnen till 175 grader. Blanda alla ingredienser till och platta ut degen ca 2 cm tjock. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i ca 15 min. Fodra en djup pajform som rymmer minst 2 liter, med pajdegen. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 min. Ta ut pajskalet och höj värmen till 225 grader. Skala och strimla rödlöken. Hetta upp oljan i en rymlig gryta och tillsätt lök och salt. Låt löken svettas under omrörning utan att ta färg, tills den är helt mjuk, ca 10 -15 min. Tillsätt vinäger, oliver och valnötter, smaka av med timjan och svartpeppar och låt allt bli varmt. Lägg lökfyllningen i pajskalet. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar till äggstanningen och häll över lökblandningen i pajen. Riv ost och strö den över pajen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 min tills pajen fått fin färg.

Glutenfria kanelbullar

Ingredienser (ca 30 st)

DEGEN

3,5 dl durramjöl

3,5 dl rismjöl

1/2 dl tapiokamjöl 

1 dl majsstärkelse

1/2 dl kokossocker eller annan sötning

1/2 dl fiberhusk (krossade psylliumfrö skal)

1/2 dl pofiber

1 tsk salt

2 tsk mald kanel

2 ekologiska ägg

25 g smör eller kokosolja

0,5 dl + 6,5 dl växtbaserad mjölk

50 g jäst 

UTBAKNING, FYLLNING, PENSLING

Hirsmjöl eller durramjöl

Smör, socker och kanel

Ägg

1 msk vatten

Gör såhär

Blanda de torra ingredienserna. Vispa upp 2 ägg med kokossocker och 0,5 dl mjölk. Smält smör i en kastrull, addera resten av mjölken (6,5 dl) och värm till strax under fingervarmt under omrörning. Rör ihop mjölken och smöret med äggblandningen och tillsätt sedan jäst. Blanda med de torra ingredienserna rikligt, ca 5-7 min omrörning så att degen blir klibbig och börjar lossna. Låt degen jäsa i ca 35 min. Knåda degen när den jäst färdigt och tillsätt lite extra rismjöl. Dela upp degen i två delar och kavla ut under riklig mängd durramjöl. Bre på smör, socker och kanel och forma sedan degen till bullar. Låt bullarna jäsa på en plåt i ca 25 min och pensla sedan ett uppvispat ägg samt 1 msk vatten på bullarna. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 20 min. Servera gärna med daCarla’s kombucha, såsom ClassicRos eller Ingefära!

Socca (franska kikärtspannkakor)

Ingredienser (ca 4 personer)

5 dl kikärtsmjöl

5 dl vatten

2 msk olivolja

1 tsk salt

Gör såhär

Blanda alla ingredienserna och låt svälla i ca 15 min. Stek som lite tjockare pannkakor och toppa med daCarla’s Svartkålspesto, grönsaker, ost, eller något annat du tycker om!

Veganska och glutenfria kärleksmums

Ingredienser

DEGEN

150 g mjölkfritt smör

2 dl mjölk – havre, cashew, mandel, eller soja

2,5 dl kokossocker

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

2 tsk bakpulver

4,5 dl durramjöl

GLASYR

150 g mjölkfritt smör

0.75 dl espresso

2 msk kakao

5 dl florsocker

1-2 dl riven kokos till garnering

Gör såhär

Degen: Börja med att sätta ugnen på 200 grader och klä en bakform med bakplåtspapper. Smält smöret och rör ner mjölken. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ner smörblandningen och rör ihop en klumpfri smet.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Glasyr: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser. Rör till en slät smet och bred den sedan över kakan. Servera gärna med en fräsch daCarla’s kombucha, såsom ClassicRos eller Ingefära!