Amarantpaj | med rödlök, oliver och valnötter

0,00 kr
4 portioner | +60 min 

Amarant är ett fantastiskt glutenfritt mjöl som håller ihop bra och som har en mild nötig smak. Här har vi gjort en väldigt god rödlökspaj med pajskal av amarant. Givetvis kan du använda grundreceptet på pajdeg även till andra matiga pajer.

Antal:
Lägg i kundvagnen
4 portioner | +60 min 

Amarant är ett fantastiskt glutenfritt mjöl som håller ihop bra och som har en mild nötig smak. Här har vi gjort en väldigt god rödlökspaj med pajskal av amarant. Givetvis kan du använda grundreceptet på pajdeg även till andra matiga pajer.

4 portioner | +60 min 

Amarant är ett fantastiskt glutenfritt mjöl som håller ihop bra och som har en mild nötig smak. Här har vi gjort en väldigt god rödlökspaj med pajskal av amarant. Givetvis kan du använda grundreceptet på pajdeg även till andra matiga pajer.


 

Pajdeg 

  • 200 g (2 ½ dl) Da Carla ekologiskt Amarantmjöl 

  • 1 äggula 

  • 1 msk FiberHusk eller Psyllium 

  • 75 g smör  

Fyllning 

  • 700 kg rödlök 

  • 1 msk olja  

  • 1 ½ tsk salt 

  • ½ msk vinäger 

  • 2 dl urkärnade gröna oliver av bra kvalitet 

  • 1 dl valnötter  

  • ½ krm nymald svartpeppar 

  • 2 msk färsk hackad timjan  

Äggstanning 

  • 1 äggvita och 2 ägg 

  • ⅔ dl mjölk  

  • ½ tsk salt 

  • ½ krm peppar

  • 50 g ost 

Gör så här

  • Värm ugnen till 175 °C. 

  • Blanda alla ingredienser till pajdegen och platta ut degen till en disk som är ca 2 cm tjock. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i ca 15 minuter.  

  • Fodra en djup pajform som rymmer minst 2 liter, med pajdegen. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet mitten av ugnen i 10 minuter.  

  • Ta ut pajskalet och höj värmen till 225 °C.  

  • Skala rödlöken och strimla den, det går lättast att strimla löken i en matberedare.  

  • Hetta upp oljan i en rymlig gryta och tillsätt lök och salt. Låt löken svettas under omrörning utan att ta färg, tills den är helt mjuk, ca 10 -15 minuter. Tillsätt vinäger, oliver och valnötter, smaka av med timjan och svartpeppar och låt allt bli varmt. Lägg lökfyllningen i pajskalet. 

  • Blanda ägg, mjölk, salt och peppar till äggstanningen och häll över lökblandnigen i pajen.  

  • Riv osten och strö den över pajen. 

  • Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg.