


glutenfri upside-down cake | på durramjöl
12-16 portioner | 180°
Det här är en glutenfri upside-down cake – en saftig och smakrik kaka som inte behöver några tillbehör. Klassiska upside-down cakes görs ofta med ananas, men här har vi valt apelsin istället – och det funkar minst lika bra. Apelsinskivorna läggs i botten av formen innan smeten hälls på, och efter gräddning vänds kakan upp-och-ner så att frukten hamnar överst.
Vi har använt blodapelsiner som ger en vacker färg och lite extra karaktär, men vanliga apelsiner fungerar precis lika bra. Kakan är bakad med durramjöl och polenta, vilket ger en mild, lite nötig smak och en saftig konsistens – helt utan gluten. Enkel att baka, god att äta, och vacker att bjuda på.
12-16 portioner | 180°
Det här är en glutenfri upside-down cake – en saftig och smakrik kaka som inte behöver några tillbehör. Klassiska upside-down cakes görs ofta med ananas, men här har vi valt apelsin istället – och det funkar minst lika bra. Apelsinskivorna läggs i botten av formen innan smeten hälls på, och efter gräddning vänds kakan upp-och-ner så att frukten hamnar överst.
Vi har använt blodapelsiner som ger en vacker färg och lite extra karaktär, men vanliga apelsiner fungerar precis lika bra. Kakan är bakad med durramjöl och polenta, vilket ger en mild, lite nötig smak och en saftig konsistens – helt utan gluten. Enkel att baka, god att äta, och vacker att bjuda på.
12-16 portioner | 180°
Det här är en glutenfri upside-down cake – en saftig och smakrik kaka som inte behöver några tillbehör. Klassiska upside-down cakes görs ofta med ananas, men här har vi valt apelsin istället – och det funkar minst lika bra. Apelsinskivorna läggs i botten av formen innan smeten hälls på, och efter gräddning vänds kakan upp-och-ner så att frukten hamnar överst.
Vi har använt blodapelsiner som ger en vacker färg och lite extra karaktär, men vanliga apelsiner fungerar precis lika bra. Kakan är bakad med durramjöl och polenta, vilket ger en mild, lite nötig smak och en saftig konsistens – helt utan gluten. Enkel att baka, god att äta, och vacker att bjuda på.
ingredienser
4 apelsiner, zest + frukt
200 g smör, mjukt (plus lite extra till formen)
2 dl kokossocker (eller motsvarande mängd sötningsmedel om du föredrar)
4 ägg
125 g da Carla durramjöl
75 g polenta (eller majsmjöl)
2 tsk bakpulver
100 g naturell yoghurt
Gör så här
Zesta apelsinerna och ställ zesten åt sidan. Skär bort det vita innerskalet från apelsinerna och skiva dem tunt. Ta bort eventuella kärnor.
Klä en springform ( ca 23 cm) med bakplåtspapper. Smörj bakplåtspapprets botten med lite smör. Lägg apelsinskivorna i botten av formen, omlott, så mycket av ytan som möjligt täcks.
Vispa ihop smör, kokossocker och apelsinzest tills blandningen är ljus och fluffig. Tillsätt äggen ett i taget. Vänd ner durramjöl, polenta och bakpulver. Rör ner yoghurten. Om smeten känns för tjock, tillsätt lite mer yoghurt tills konsistensen är mjuk men inte rinnig.
Häll smeten över apelsinskivorna i formen.
Grädda i 180°C i 35–40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Låt svalna innan du lossar kakan från formen. Förvara i kylskåp, då håller kakan upp till tre dagar.